Voetganger wordt koning in hartje Brussel

Vandaag wordt de oppervlakte van de voetgangerszone in centrum Brussel bijna verdubbeld. Daarnaast treedt ook een volledig nieuw circulatieplan voor de Brusselse Vijfhoek in werking. Vooral voor het gemotoriseerde verkeer kan dit tot hinder leiden.

De voetgangerszone in het centrum van Brussel was tot nu toe vooral geconcentreerd rond de Grote Markt. Vandaag wordt die echter uitgebreid van 28 naar 50 hectare. Ze wordt daarmee de tweede grootste voetgangerszone van Europa, na die van Venetië.

Onder meer de Anspachlaan, de Zuidstraat en de Steenstraat worden deels verkeersvrij. De lanen moet opnieuw hun uitstraling als wandelboulevard krijgen. Ook de fietsers zullen juichen: er komt zo'n 3 kilometer aan fietspaden bij in het centrum. Van de ene wijk naar de andere rijden, wordt zo veel gemakkelijker.

Gemotoriseerde verkeer

Naast de nieuwe voetgangerszone, treedt ook een nieuw circulatieplan voor de Brusselse Vijfhoek in werking. Het gemotoriseerde verkeer dat niet in de binnenstad moet zijn, zal in lussen naar de Kleine Ring worden geleid. Vooral dat laatste kan tot grote hinder leiden.

Ten slotte moeten ook de bussen van de MIVB en De Lijn zich aanpassen. Zo zal een nieuwe buslijn binnen de Vijfhoek rijden maar rond de verkeersvrije zone. Een volledig overzicht kan je hier (MIVB) en hier (De Lijn) raadplegen. Tramlijnen en metrolijnen blijven ongewijzigd.

Raadpleeg het nieuwe circulatieplan

Op deze website kan je nagaan welke route je als voetganger, fietser of autobestuurder kan nemen in onze hoofdstad.