Voorzitter van Burundees parlement naar België gevlucht

De voorzitter van de Nationale Assemblee van Burundi, Pie Ntavyohanyuma, heeft in Brussel gezegd dat hij momenteel gedwongen is ver weg te blijven van zijn land, dat ten prooi is aan geweld. Hij stelde de forcing van de Burundese president Pierre Nkurunziza aan de kaak en noemde het derde mandaat dat de president ambieert, illegaal.
Manifestatie van de Burundese oppositie in Brussel. (Foto archief)

"Momenteel ben ik gedwongen in Brussel te blijven", verklaarde Ntavyohanyuma op de Franse televisiezender France24. Hij vroeg Nkurunziza de parlementsverkiezingen van maandag af te gelasten en geen kandidaat te zijn voor een derde termijn bij de presidentsverkiezingen van 15 juli. De parlementsvoorzitter riep tot een inclusieve dialoog op met alle politieke componenten.

Woensdagavond was de tweede vicepresident van het land, Gervais Rufyikiri, al naar België gevlucht. Ook hij riep president Nkurunziza op af te zien van een derde ambtstermijn.

Vrijdag heeft de Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, gezegd dat België al discreet schikkingen heeft getroffen om mensen te onthalen die in gevaar zouden zijn. Hij deed toen opnieuw een oproep tot dialoog in Burundi en herinnerde eraan dat België de verkiezingsuitslag niet kan erkennen als de stembusgang in een klimaat van geweld zou plaatsvinden.