Merkel: "Zonder compromissen is Europa verloren"

Verschillende Europese leiders roepen Griekenland op om de onderhandelingen met Europa en de kredieteisers weer op te nemen. Een deal is nog altijd het beste, redeneren ze, zowel voor Griekenland zelf als voor de stabiliteit in Europa. "Als we geen compromissen kunnen sluiten, is Europa verloren", reageerde de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Angela Merkel en François Hollande (archieffoto)

In veel Europese landen is er vanochtend crisisberaad geweest na het afspringen van de onderhandelingen met Griekenland afgelopen weekend. De Duitse kanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron hebben er na die vergaderingen voor gepleit om de onderhandelingen met Griekenland weer op te starten.

Na afloop van het overleg met zijn kernkabinet zei president François Hollande dat de Grieken vanzelfsprekend het recht hebben om te beslissen over hun toekomst. "De opzet daarvan is te weten komen of de Grieken nog in de eurozone willen blijven, of dat ze het risico willen nemen om eruit te stappen."

Hollande zei wel dat hij de beslissing van de Griekse regering betreurt om van de onderhandelingstafel weg te lopen. Tegelijk zei hij dat Frankrijk bereid blijft om de dialoog opnieuw te openen. “Vandaag bestaat de mogelijkheid nog om tot een akkoord te komen, morgen zal het afhangen van wat de Grieken beslissen in het referendum.”

Merkel bereid om draad weer op te pikken

Hetzelfde geluid is te horen bij de Duitse bondskanselier. Angela Merkel zei dat Europa compromissen moet vinden, maar dat het tegelijk aan zijn principes moet vasthouden: er kan alleen hulp geboden worden als de landen die ze krijgen ook inspanningen doen. Het voorstel aan de Grieken was genereus, beklemtoonde ze.

“Als we geen compromissen kunnen sluiten, is Europa verloren", zei Merkel en ze herhaalde wat ze eerder ook al zei: “Als de euro faalt, dan faalt Europa.” De Duitse minister van Economie Sigmar Gabriel zei dat als de Grieken zondag tegen het hulpplan stemmen, dit ook een duidelijke stem tegen het aanhouden van de euro zou zijn.

Maar hoewel de Duitse bondskanselier de kans dat er de komende dagen een doorbraak in de Griekse zaak komt zeer klein acht, onderstreepte ze toch dat ze bereid is om na het referendum de draad van de gesprekken weer op te pikken. "Als de Griekse regering na het referendum opnieuw wil praten, dan zullen we niet weigeren." Nog voor het referendum een top houden, heeft volgens haar geen enkele zin. Woensdag wordt in het Duitse parlement wel gedebatteerd over Griekenland.

De Britse premier David Cameron ziet ook geen andere oplossing dan verder onderhandelen met de Grieken. Zo niet, dan dreigt de grexit: “Als de Grieken nee stemmen, zie ik niet meer hoe ze dat kunnen rijmen met in de eurozone blijven. Het zou een groot probleem stellen, maar het is aan de Grieken om te beslissen”, zei hij vanochtend op de Britse radio. Net als andere Europese politici gelooft hij er nog altijd in dat een deal nog altijd het beste is, zowel voor Griekenland zelf als voor de stabiliteit in Europa.

Meest gelezen