VS onderzoekt of luchtvaartmaatschappijen prijzen kunstmatig hoog houden

De Amerikaanse justitie onderzoekt of verschillende grote luchtvaartmaatschappijen samenwerken om de tarieven kunstmatig hoog te houden. Dat blijkt uit documenten die persagentschap AP in handen heeft gekregen.

De betrokken luchtvaartmaatschappijen zouden onderling afgesproken hebben om trager te groeien waardoor ze de prijzen hoger zouden kunnen houden. Zo zouden de maatschappijen het aantal zetels op hun vluchten beperkt hebben en aan elkaar informatie hebben doorgespeeld over nieuwe routes.

De Amerikaanse regering heeft aan de maatschappijen documenten opgevraagd over alle communicatie die ze met elkaar onderling hadden en met hun aandeelhouders en beursanalisten.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie bevestigt dat er een onderzoek wordt gevoerd naar mogelijke illegale afspraken waarmee sommige maatschappijen de concurrentieregels zouden schaden, maar zegt niet over welke luchtvaartmaatschappijen het gaat.

In de Verenigde Staten wordt - door een hele reeks fusies sinds 2008 - tachtig procent van de vliegtuigzetels gezamenlijk gecontroleerd door American Airlines, Delta Air Lines, Southwest Airlines en United Airlines. Onmiddellijk na de aankondiging van het onderzoek zijn de aandelen van die maatschappijen alvast gezakt op de beurs.

Meest gelezen