BBC schrapt meer dan duizend banen

De begroting van de Britse openbare omroep BBC is in het rood verzeild geraakt door een foute inschatting van de inkomsten uit kijk- en luistergeld. Directeur Tony Hall heeft aangekondigd dat er meer dan 1.000 banen geschrapt zullen worden om het gat in de begroting van meer dan 200 miljoen euro dicht te rijden.

De Britse televisiekijkers moeten elk jaar een bijdrage aan het kijk- en luistergeld betalen. Wie kan bewijzen dat hij geen televisietoestel heeft, hoeft de bijdrage niet te betalen.

In 2011 waren er 1 miljoen minder Britten in het bezit van een televisietoestel waardoor het kijk- en luistergeld drastisch gedaald is. Door die onverwachte terugval van het aantal betalende kijkers vertoont de BBC-begroting een gat van ongeveer 211 miljoen euro.

Directeur generaal Tony Hall meldde vandaag dat de BBC 1.000 banen moet schrappen om het verlies aan inkomsten op te vangen. Hij kondigde ook een hervorming van het management en een besparingsoefening bij de ondersteunende diensten aan. Er zullen ook meer diensten moeten samenwerken. "Het is een harde boodschap, maar ze is onvermijdelijk", aldus Hall.

Meest gelezen