Varoufakis: "Bij een ja-stem ben ik maandag minister af"

“Als er een ja-stem komt, dan zal ik ontslag nemen als minister van Financiën.” Dat heeft Yanis Varoufakis onomwonden gezegd in een interview met de Amerikaanse zakenzender Bloomberg TV. IMF-voorzitter Christine Lagarde heeft op haar beurt hervormingen geëist, vooraleer het Internationaal Muntfonds de Grieken tegemoet zal komen.

Zondag houdt Griekenland een referendum over de hervormingen die de Europese Commissie, het Internationaal Muntfonds en de Europese Centrale Bank Griekenland willen opleggen in ruil voor vers geld.

Ochi of ne, dat wordt de vraag. Nee of ja dus. De Griekse regering stuurt zelf aan op een nee-stem die de eisen van de trojka afwijst. Eerder had premier Alexis Tsipras al laten weten dat hij zou aftreden als de Grieken toch ja zouden stemmen. En nu heeft zijn minister van Financiën in een interview ook zijn politieke lot verbonden aan de uitkomst van het referendum.

Tegelijk zei Varoufakis ook dat als er een ja-stem uit het referendum komt, Griekenland een overeenkomst zal ondertekenen. Maar zijn handtekening komt er dan niet onder te staan. “Mogelijk moeten we dan onze regering herschikken, omdat sommigen onder ons het niet kunnen verteren.” Varoufakis benadrukte dat de eisen die de Europese Commissie, het IMF en de ECB stellen, de problemen van Griekenland alleen maar verlengen. "Daar teken ik niet voor", besloot hij.

"Drachmepersen zijn vernietigd"

Een Grieks "neen" zondag zal niet onmiddellijk leiden tot een "grexit", maar het wordt wel "buitengewoon moeilijk" om het land dan binnen de euro te houden. Dat heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem laten verstaan.

Als Griekenland uit de euro stapt of wordt gezet, dan zal het land opnieuw de drachme moeten invoeren. Maar zo simpel wordt dat niet, volgens minister van Financiën Varoufakis.

"Griekenland is niet in staat drachmebiljetten te drukken, want de persen zijn vernietigd", aldus Varoufakis aan de Australische publieke radio ABC. In 2000, een jaar voor Griekenland toetrad tot de eurozone, "was een van de maatregelen die we hebben genomen, ons ontdoen van al onze geldpersen". Voor de Griekse minister stelt de vraag zich eigenlijk ook niet, want "we willen wanhopig in de euro(zone) blijven. De muntunie is onomkeerbaar."

Een biljet van 500 en 1.000 drachme

Eerst hervormen

Intussen heeft ook IMF-voorzitter Christine Lagarde nog eens duidelijk gezegd dat de Grieken eerst moeten hervormen voor er sprake kan zijn van een verlichting van de schulden. 

Griekenland had daar in zijn laatste voorstel om gevraagd, naast nieuwe financiële steun. Maar daarover werd geen akkoord bereikt nadat Griekenland een referendum had uitgeschreven. Tot de uitkomst daarvan bekend is, wil Europa niet meer onderhandelen met de Grieken.

Meest gelezen