Frankrijk weigert asielaanvraag Julian Assange

Klokkenluider en WikiLeaks-stichter Julian Assange krijgt geen asiel in Frankrijk. Assange had daarom gevraagd in een open brief aan de president François Hollande, die de krant Le Monde vandaag publiceerde. Hollande heeft zijn verzoek afgewezen.
AP2011

"Enkel Frankrijk is vandaag in staat om me de nodige bescherming te bieden tegen de politieke vervolgingen waarvan ik het doelwit ben", schreef Assange in een open brief die Le Monde vrijdag publiceerde. Daarin bespreekt hij onder meer de oprichting van WikiLeaks en beweert hij dat zijn fysieke en mentale gezondheid gevaar lopen in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Het Elysée wees het verzoek meteen af.

Seksueel misbruik

Assange verblijft sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Daar is hij naartoe gevlucht omdat hij in Zweden beschuldigd wordt van seksueel misbruik. Hij vreest dat de Zweedse overheid hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten, die hem op hun beurt willen berechten voor de onthullingen op zijn website WikiLeaks.

Met de dood bedreigd

Die klokkenluiderwebsite heeft duizenden geheime Amerikaanse diplomatieke documenten op het internet gepubliceerd. Momenteel veroorzaakt de onthulling over afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA tegen de Franse en Duitse president opnieuw ophef. Sinds het bekend werd dat Assange betrokken is bij WikiLeaks vlucht hij voor de Amerikaanse veiligheidsdiensten.

'Ik ben een journalist die wordt vervolgd en met de dood wordt bedreigd door de Amerikaanse autoriteiten vanwege mijn werk', schrijft Assange.

Franse weigering is geen verrassing

Het is geen verrassing dat Frankrijk het verzoek van de 44-jarige internetactivist afslaat. Een politieke asielaanvraag is een proces van lange en strenge adem. Bovendien liet de Franse premier Manuel Valls meermaals blijken niet meteen open te staan voor het opvangen van Julian Assange.

"De situatie van meneer Assange toont geen onmiddellijk gevaar. Bovendien is tegen hem een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd", klinkt het bij het Franse presidentschap.