1 op de 15 baby's geboren na ivf-behandeling

Een op de vijftien zwangerschappen in Vlaanderen en in het UZ Brussel in 2014 was het gevolg van een ivf-behandeling. Dat blijkt uit cijfers van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE) waarover De Standaard schrijft. Nooit eerder werden zoveel kinderen op niet-natuurlijke wijze verwekt. Toch betekent dat volgens het SPE niet dat de vruchtbaarheid van de bevolking daalt.
ARFIV, CNRI/SCIENCE PHOTO LIBRARY

Van alle vruchtbaarheidsbehandelingen is in-vitrofertilisatie (ivf) allicht de meeste bekende. Het aandeel van ivf bij medisch-geassisteerde bevruchtingen is de laatste 25 jaar fors gestegen. In 1991 werd 1 op de 30 kinderen geboren na ivf, in 2014 was dat 1 op de 15. Dat vermeldt het jaarverslag van het Studiecentrum voor Perinatale Epidemiologie (SPE), dat alle ziekenhuisbevallingen registreert en ook een deel van de thuisbevallingen.

Toch betekent dat niet da de vruchtbaarheid van de bevolking afneemt, zegt Roland Devlieger, voorzitter van de wetenschappelijke raad van het SPE. "Er zijn verschillende verklaringen voor die toename. Mensen vinden bij ons makkelijk de weg naar fertiliteitscentra en er is ook een regeling voor terugbetaling van behandelingen. Misschien neemt ook het geduld af: als het niet vlot genoeg gaat op de natuurlijke manier, stappen mensen sneller naar de dokter."

Devlieger wijst ook op een andere oorzaak, namelijk dat vrouwen op latere leeftijd hun eerste kind krijgen. Moeders zijn in het algemeen ook ouder: vorig jaar was 16 procent 35 jaar of ouder. "Ik begrijp de redenen om een zwangerschap uit te stellen, maar medisch gesproken is dat te laat: vanaf 35 jaar stijgt het risico op complicaties in de zwangerschap en op verminderde vruchtbaarheid."

Andere cijfers uit het jaarverslag

  • Vorig jaar telde het SPE 65.955 geboortes
  • Er zijn 1.211 tweelingen en 13 drielingen geboren
  • Voor 44,2 procent van de moeders was het hun eerste kind, het laagste cijfer in 18 jaar.
  • Het aantal keizersnedes stijgt boven de 20 procent
  • Zeven op de tien vrouwen bevallen met een ruggenprik als verdoving

Medische assistentie bij mensen met een verminderde vruchtbaarheid kan verschillende vormen aannemen. Naast hormonale stimulatie (via medicatie en/of injecties) zijn er ook meer ingrijpende behandelingen zoals intra-uteriene inseminatie (IUI), in-vitrovertilisatie (IVF) en intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI).

Meer lezen kan bij De Verdwaalde Ooievaar en Expertisecentrum Kinderwens Vlaanderen.

Meest gelezen