Warmste nacht ooit: 24,5 graden in Ukkel

De nacht van vrijdag op zaterdag gaat te boek als de warmste nacht ooit sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel in 1833. Dat meldt weerman Frank Deboosere.

Vrijdag om 22 uur bedroeg de temperatuur in Ukkel 28,4° Celsius, om 3 uur 's nachts wees het kwik in Ukkel nog altijd 25,3 graden aan, schrijft weerman Frank Deboosere op zijn website. Uiteindelijk bedroeg de minimumtemperatuur in Ukkel 24,5 graden: goed voor de warmste nacht ooit sinds de start van de waarnemingen in Ukkel in 1833.

Het vorige record van de warmste nacht ooit dateert van 18 juni 2002, met in Ukkel een minimumtemperatuur van 23,9 graden Celsius. Weerkundigen hadden aanvankelijke gedacht dat die warmste lucht zaterdag overdag zou arriveren en dan zou zorgen voor extreem hoge maxima.

Een gevolg van die tropische temperaturen was het uitzonderlijk lang aanhouden van hoge ozonconcentratries in de lucht. Vrijdag om 24 uur stelde Ircel op nog 4 meetplaatsen overschrijdingen van de EU-infodrempel (180 µg/m³) vast. De laatste keer dat de ozon EU-infodrempel om 23 uur werd overschreden was in 2006. De 213 µg/m³ in Engis (provincie Luik) is de op één na hoogste concentratie ooit om 23 uur.

Meest gelezen