"Neen-kamp" haalt het in Griekenland met 61 procent

Een duidelijke meerderheid van de Grieken heeft zondag "neen" gestemd in het door de regering-Tsipras uitgeschreven referendum over het Europese noodplan: iets meer dan 61 procent heeft neen gestemd en iets minder dan 39 procent is voor ja gegaan. De conservatieve partijleider Samaras is intussen opgestapt na zijn nederlaag.
Een aanhanger van het nee-kamp maakt het zegeteken op het Syntagmaplein.

De cijfers uit de peilingen lagen dichter bij elkaar, maar de peilingen bleken er flink naast te zitten. Zij gaven het ja-kamp zo'n 48 procent, en het neen-kamp maar zo'n 52 procent. Nu alle stemmen geteld zijn, blijkt dat 61,3 procent van de stemgerechtigden nee gezegd heeft en 38,7 procent ja. 62,5 procent van de stemgerechtigde Grieken - zo'n 6 miljoen - trok gisteren naar de stembus.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft in een reactie op tv gezegd dat de Grieken "niet meer" hebben gezegd tegen verdere besparingen.

"We zullen op een positieve manier onderhandelen met de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie om overeenstemming te vinden", zo zei hij. Varoufakis herhaalde dat hij op korte termijn een akkoord met de geldschieters verwacht en hij zei ook dat de Griekse regering een tegenvoorstel heeft ingediend. Athene wil dat de leningen die zijn verstrekt onder het inmiddels afgelopen steunprogramma worden geherstructureerd, voordat er nieuwe leningen worden aangegaan.

Tsipras praat met Hollande

De Griekse premier Alexis Tsipras, die zich gesterkt voelt door de uitslag van het referendum, heeft zowat een uur na de bekendmaking van de eerste uitslagen gebeld met de Franse president François Hollande.

Volgens de Griekse openbare televisie hebben de twee leiders gepraat over manieren om de onderhandelingen nieuw leven in te blazen tussen Athene en de schuldeisers, de EU en het IMF. Op 25 juni, nog voor de aankondiging van het referendum, waren de onderhandelingen in de eurogroep afgesprongen. 

Vooral Duitsland, dat geldt als de grootste geldschieter van de Grieken, wil dat de Grieken streng hervormen. Frankrijk handelt min of meer als bemiddelaar tussen beide landen.

Hollande gaat morgen met bondskanselier Angela Merkel praten over hoe het nu verder moet. Dinsdag komt er een top van de eurozone.

"Neen" feest in Athene

Na de bekendmaking van de eerste (telefonische) polls, die "neen" in het Griekse referendum een kleine voorsprong gaven, is in het "neen"-kamp meteen een feestje losgebarsten. Honderden aanhangers begaven zich naar het Syntagmaplein in het centrum van de Griekse hoofdstad om er uiting te geven aan hun vreugde, zo was te zien op de Griekse tv.

Conservatieve leider stapt op

De overwinning van het nee-kamp in het referendum heeft geleid tot een crisis in de conservatieve oppositiepartij Nieuwe Democratie en het opstappen van partijleider Antonis Samaras.

Samaras had opgeroepen om "ja" te stemmen in het referendum en in de partij was de druk op hem om af te treden dan ook groot geworden.

Het invloedrijke partijlid en gewezen minister van Buitenlandse Zaken Dora Bakoyannis had Samaras gisteren al gevraagd om op te stappen, om een overwinning van "nee" te verhinderen. Samaras weigerde daarop in te gaan, maar kwam onder nog grotere druk om af te treden. Ook de jongerenafdeling van de partij drong daar naar verluidt op aan.

Meest gelezen