Antwerpen kleurt geel bij start van Tour

De derde etappe van de Tour de France is vandaag in de Antwerpse binnenstad van start gegaan. Het centrum was voor de gelegenheid in een geel kleurtje gestoken, van een gele Brabo tot een gele loper, en "honderdduizenden mensen" waren naar het centrum afgezakt om het Tour-circus mee te maken. De etappe zelf liep van Antwerpen, over een deel van het parcours van de Waalse Pijl, tot de Muur van Hoei.

Om 12.10 uur werden de renners voorgesteld op de Grote Markt in Antwerpen, voor een massa toeschouwers. Het is duidelijk, na Utrecht zaterdag was ook Antwerpen volgestroomd met honderdduizenden toeschouwers die de renners van dichtbij wilden zien.

Voor de renners was een gele loper uitgerold om naar het startpodium te rijden. Aan beide zijden stonden dikke rijen mensen. Ook andere plaatsen in de binnenstad waren trouwens in een geel kleurtje gestoken. Zo kreeg het standbeeld van Brabo bijvoorbeeld een gele trui en is het stadhuis getooid met gele Tourvlaggen. Op de Groenplaats was een Fanpark ingericht waar liefhebbers de wedstrijd live op groot scherm konden volgen.

Startschot op de Scheldekaaien

Een uur later, om 13.10 uur, vertrokken de renners op de Scheldekaaien tussen dikke rijen mensen voor een etappe van 159 kilometer, van Antwerpen naar Hoei. Onderweg passeerde de Tour in Antwerpen onder meer nog langs de districten Berchem, Borgerhout en Deurne.

Het verkeer in de stad ondervond vanmorgen op verschillende plaatsen hinder van de passage van het wielercircus. Bezoekers werd aangeraden om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer te komen. Er werden ook extra trams ingelegd aan de Park & Rides. De Scheldekaaien bleven tot 17 uur onbereikbaar voor autoverkeer.

"Iedereen zal onze binnenstad op tv zien"

De Tourstart naar Antwerpen krijgen, heeft de stad heel wat geld gekost: 360.000 euro ontvangt de Tourorganisatie ASO alleen al als premie. Daarnaast moeten er uiteraard ook nog heel wat werkingskosten betaald worden, wat het totale kostenplaatje op meer dan een miljoen euro brengt.

Maar voor burgemeester Bart De Wever - vrolijk wegens al het geel in zijn stad, "mijn favoriete kleur" - is dat geld niet overdreven. "Dit wordt in 190 landen uitgezonden, hier zijn 2.000 journalisten, iedereen zal onze binnenstad waar ze traag doorrijden op tv zien, dat kan je met marketing niet terugbetalen."

De Wever gaf zelf niet het startschot van de etappe, die eer was weggelegd voor zijn partijgenoot en Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

De Antwerpse politie zette voor het evenement trouwens 300 extra agenten en heel wat gespecialiseerd materieel in om alles in goede banen te leiden.

Tour ook door geboortedorp Eddy Merckx

Na het vertrek in Antwerpen reed het peloton naar Boechout. Daar begon de Tour pas echt. Het parcours ging verder via Lier, Heist-op-den-Berg en Aarschot. Als eerbetoon aan Eddy Merckx reed de Tour ook door zijn geboortedorp Meensel-Kiezegem (zie video onder). Ook in Glabbeek, Tienen en Bost passeerden de renners. Na een rit van 159 kilometer, met een massale valpartij waarbij onder meer Tom Dumoulin moest opgeven, eindigde de rit op de Muur van Hoei. Joaquim Rodriguez klopte een sterke Chris Froome, die wel de gele trui mag overnemen van Fabian Cancellara (die bij de valpartij ook tegen de vlakte ging).