"Actie ASTB zal imago van NMBS schaden"

De NMBS veroordeelt de beslissing van de niet-erkende machinistenbond Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) om elke zaterdag van de zomervakantie te staken met klem. Ook TreinTramBus (TTB), de vereniging die opkomt voor de belangen van de gebruikers van het openbaar vervoer, is er niet over te spreken.

De NMBS benadrukt dat in de zomerperiode en zeker ook in het weekend net extra treinen ingelegd worden naar toeristische bestemmingen zodat dagjestoeristen de files kunnen vermijden.

"De staking zal erg veel reizigers treffen", meldt de spoorwegmaatschappij in een persbericht. "De actie van het ASTB zal opnieuw het imago van NMBS schaden en zal dagelijkse inspanningen degraderen van de spoorwegmedewerkers die de stiptheid sinds begin 2014 verbeteren."

"Deze staking treft de vakantiegangers zwaar"

Hoewel het om een kleine vakbond gaat, hebben vorige acties van het ASTB al tot grote hinder geleid. De vakbond eist betere loonvoorwaarden, onder meer een herziening van het systeem om premies te berekenen.

"Men gaat een heel zwaar actiemiddel inschakelen voor iets wat -lijkt me- toch niet levensbedreigend is, namelijk een loonsverhoging", reageert Jan Van Severen van TTB. " Men treft bovendien de vakantiegangers zwaar, mensen die een recreatieve verplaatsing maken. Veel mensen gaan op vakantie van zaterdag tot zaterdag, zij worden dus twee keer getroffen, op de heen- en op de terugreis."

"Kaakslag voor de kust"

De burgemeester van Blankenberge, Patrick De Klerck, vreest dat vooral de kust door de staking getroffen zal worden. "Als je weet dat in een jaar ongeveer 15 procent van de dagtoeristen met de trein naar de kust gaan en dat in de zomer kan oplopen tot ongeveer 1 miljoen dagtoeristen, dan vind ik dit ongehoord."

"Dit is een kaakslag voor de kust. De pendelaars en de toeristen zullen weer getroffen worden, zullen weer gegijzeld worden door de NMBS. Ik vind dit zeer spijtig."

De werkonderbrekingen zijn voorzien op de zaterdag 18 en 25 juli, 1, 8, 15, 22 en 29 augustus.