"Er is momenteel geen basis voor nieuwe onderhandelingen"

Als Tsipras nog een oplossing wil, dan zal hij bergop moeten vechten. De Duitse Kanselier Merkel blijft om besparingsvoorstellen vragen, en Tsipras zou die morgen afleveren. Over een schuldkwijtschelding, dé grote Griekse eis, wil das Mädchen nog altijd niet praten.

Na alles wat er de voorbije weken gebeurd is – de verwensingen, de uitingen van wederzijdse afkeer – had Alexis Tsipras verzoenender taal kunnen gebruiken na zijn overwinning in het Griekse referendum.

Niet alleen sprak hij meteen weer over de Europese chantage, vandaag belde hij behalve met ECB-voorzitter Draghi en de Franse president Hollande meteen al met de Russische president Poetin. Die Tsipras trouwens hulp beloofde bij het oplossen van zijn problemen.

Onpolitiek en ondiplomatiek

Alsof Tsipras niet écht meer in een oplossing gelooft, en al zijn opties openhoudt. Afgaand op de reacties heeft hij een punt - zeker die vanuit Duitsland. Neem nu vicekanselier Sigmar Gabriel, die niet zei niet meer in onderhandelingen te geloven.

Of Andreas Scheuer, de voorzitter van de Beierse CSU, de erg invloedrijke zusterpartij van Merkels eigenste CDU. “De linkse afpersers”, zo omschreef hij de Syriza-regering. Of nog: “De beliegers van het volk. Ze kunnen met deze vuile streek niet wegkomen.”

Dat heet onpolitiek en ondiplomatisch taalgebruik. Maar uiteindelijk zijn er maar twee Duitse stemmen die er echt toe doen: die van financiënminister Wolfgang Schäuble en de kanselier zelve, Angela Merkel. Das Mädchen stuurt haar woordvoerder vooruit, en ook diens boodschap was weinig bemoedigend voor wie op een spoedige oplossing hoopt.

“De deur voor nieuwe gesprekken blijft open, maar in het licht van de beslissing van de Griekse burgers zijn de voorwaarden voor onderhandelingen over een nieuw steunprogramma momenteel niet ingevuld.”
 

Morgen nieuwe voorstellen

Alles, zo laat Merkel weten, hangt af van de Griekse voorstellen – die morgen zouden komen. Dat heeft Tsipras met Merkel zelf afgesproken.

Haar woordvoerder formuleerde daarbij meteen een veto. Van een kwijtschelding van de schulden kan geen sprake zijn. “Het Duitse standpunt daarover is niet veranderd.” De loopgravenoorlog gaat voorlopig gewoon verder, referendum of niet. Merkel verwacht nog steeds diepgravende besparingsvoorstellen vanuit Athene.

Ook zij, die zich en public nochtans verzoenender opstelde dan Schäuble, zou haar buik vol hebben van Tsipras. Der Spiegel deed afgelopen weekend relaas van een interne partijvergadering waarin Merkel haar frustratie over Tsipras luchtte.

Kort samengevat: ze vindt dat de man Russische roulette met een land speelt, en het lot van de Grieken ondergeschikt maakt aan zijn persoonlijke politieke strategie.

Steil bergop

Als Tsipras dus nog medestanders heeft, vindt hij die niet in Duitsland. Misschien is de Franse president Hollande er nog één, voor een stuk ook de Italiaanse premier Renzi, maar voor de rest loopt de weg steil bergop.

Zie ook de reactie van Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. Die blijft zeggen dat “moeilijke maatregelen in Griekenland nog steeds nodig zijn. Anders gaat die overheid niet beter functioneren, komt de economie er niet bovenop.” Zo goed als iedereen, ook de Europese Commissie vandaag, is overtuigd dat het Griekse nee de situatie een stuk moeilijker gemaakt heeft.