Bijna helft leerlingen tweede middelbaar volgt moderne wetenschappen

Bijna de helft van de leerlingen in het tweede jaar van het middelbaar onderwijs volgt moderne wetenschappen. Dat blijkt uit een telling in opdracht van minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) die De Standaard kon inkijken.

90% van de leerlingen in het tweede middelbaar zit verspreid over 6 opties: moderne wetenschappen (meer dan 25.000, bijna de helft van alle leerlingen), Latijn, sociale en technische vorming, handel, mechanica-elektriciteit en Grieks-Latijn.

De telresultaten tonen aan dat het aantal studierichtingen verminderd kan worden, zegt de minister. Dat staat ook zo in het masterplan voor de hervorming van het secundair onderwijs. "Sowieso moeten we in het aantal richtingen snoeien, zeker in de tweede en derde graad, maar wat mij betreft kan dat ook in de eerste graad. Het is niet omdat een richting een niche-richting is, of heel weinig leerlingen telt dat ze gedoemd is om te verdwijnen. Met snoeien bedoelen we ook verbreden. Het is natuurlijk de bedoeling dat jongeren in de eerste graad, als ze een optie kiezen, dat die nog heel breed is en dat ze zoveel mogelijk keuzes blijven overhouden in de tweede of derde graad."

Crevits wil leerlingen in het eerste jaar middelbaar vijf lesuren vrij laten kiezen, in het tweede jaar zeven uren.