Bloedige aanslagen in Nigeriaanse stad Jos

In Nigeria zijn zeker 44 mensen om het leven gekomen bij twee bomaanslagen op een druk bezochte moskee en een restaurant waar veel politici en overheidsfunctionarissen komen. Vermoedelijk zit de extremistische groepering Boko Haram achter de aanslagen.

De bommen gingen gisteravond rond 21 uur af in de centrale stad Jos. Een van de bommen ontplofte in een overvolle moskee, de andere in een eliterestaurant, waar veel politici en andere hooggeplaatsten komen eten.

Bij beide aanslagen kwamen in totaal zeker 44 mensen om het leven. Meer dan 60 anderen raakten gewond. De meeste slachtoffers zouden moslims zijn.

Op het moment van de aanslag in de moskee was een gematigde imam aan het preken. De man pleit vaak voor een vreedzaam samenleven tussen alle religies.

Religieus geweld

Jos is wel vaker het toneel van religieus geweld. De stad ligt centraal in Nigeria, waar de moslimmeerderheid uit het noorden en de christenen uit het zuiden botsen. Bij bomaanslagen in Jos zijn in het verleden al honderden mensen om het leven gekomen.

Veel van die aanslagen worden toegeschreven aan de extremistische groepering Boko Haram, ook die van gisteren, al zijn die nog niet opgeëist. De groep zou de voorbije week in het noordoosten van Nigeria al meer dan 200 doden op zijn geweten hebben. Afgelopen weekend staken ze er ook ongeveer 300 huizen en een dertigtal kerken in brand.