Doden in Bagdad door "technisch probleem" met bom

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vandaag zeven mensen om het leven gekomen bij de explosie van een bom die door een "technisch probleem" was losgekomen van een Iraaks gevechtsvliegtuig. Dat hebben de veiligheidsdiensten meegedeeld.
Reddingswerkers zoeken in het puin naar overlevenden.

"Een van de bommen (aan boord van het Soechoj-vliegtuig) kwam vast te zitten door een technisch probleem en is op drie woningen in de wijk Bagdad al-Jadida gevallen toen het toestel terug naar de basis vloog", zei een woordvoerder van de veiligheidsdiensten in een persbericht.

De piloot zou zes keer geprobeerd hebben de bom af te werpen boven de provincie Anbar, maar dat lukte niet. Bij de explosie, die plaatsvond niet ver van de luchtmachtbasis Rashid, raakten ook 17 mensen gewond. De drie woningen zijn volledig vernield.

De gouverneur van de provincie Bagdad heeft de luchtmacht opgeroepen de basis te verplaatsen naar onbewoond gebied.

Bagdad is volledig onder controle van de regering, maar dat belet niet dat er verschillende zelfmoordaanslagen en bomaanslagen met auto's plaats hebben gevonden. Die zijn vooral gericht tegen sjiitische burgerdoelen.

Oude vliegtuigen

De Iraakse luchtmacht is sterk betrokken bij de campagne tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS), die vooral soennitische gebieden in het westen en noordwesten van Irak bezet.

De luchtmacht heeft van Rusland en Iran Soechoj SU-25-vliegtuigen gekregen. Dat zijn robuuste toestellen die ontworpen zijn voor aanvallen op gronddoelen, maar de tweedehands vliegtuigen die Irak heeft gekregen, zijn al oud en hebben al veel gevlogen.

De VS hebben afgesproken dat ze 36 F-16-gevechtsvliegtuigen aan Irak zullen verkopen, maar er is nog geen enkel toestel geleverd. Wel worden er in Arizona al Iraakse piloten opgeleid om met de F-16's te vliegen.

AP2014