ECB geeft Griekse banken niet meer steun

De ECB heeft vanavond beslist om het huidige niveau van noodleningen aan de Griekse banken te handhaven. Die Griekse banken blijven ook dinsdag en woensdag nog dicht. Dat heeft de regering met de banken afgesproken, meldt de openbare zender ERT.

In Griekenland gelden sinds vorige week maandag controles op het kapitaalverkeer. De banken zijn al een hele week dicht om te vermijden dat rekeninghouders massaal geld weghalen. Burgers kunnen sindsdien per dag nog maximaal 60 euro afhalen aan de geldautomaten. Dat bedrag zou ook de komende twee dagen als plafond gelden.

Zonder steun van de Europese Centrale Bank kunnen de banken in Griekenland het hoofd niet veel langer boven water houden. Na spoedoverleg vanavond heeft de ECB beslist het huidige niveau van noodleningen voor de Griekse banken te handhaven. Vorige week had de bank beslist de Griekse banken verder te steunen, maar die steun te plafonneren op bijna 90 miljard euro.

Concreet betekent dat dat de Griekse banken nog maar tot vrijdag voldoende cash in voorraad hebben om de toegestane 60 euro per persoon per dag uit te betalen. Dat verhoogt uiteraard de druk op de politici om snel tot een akkoord te komen. 

Europese top

Veel zal afhangen van de Europese top morgen. De Griekse premier Tsipras heeft beloofd daar nieuwe voorstellen op tafel te leggen. Dat maakt misschien een akkoord toch nog mogelijk, al lijkt geen van beide kanten veel toegevingen te willen of kunnen doen.

Als er geen akkoord komt, dan dreigt de toestand uit te lopen op een feitelijke grexit. De Griekse regering moet nog deze maand lonen en pensioenen betalen en zonder akkoord zal dat niet in euro's kunnen zijn en zal er iets anders in de plaats moeten komen. Bovendien dreigt de steun van de ECB weg te vallen, waardoor het Griekse financiële systeem in duigen dreigt te vallen.

In voorbereiding van de Europese top hebben de Franse president Hollande en de Duitse bondskanselier Merkel vanavond topoverleg gehouden in Parijs. Na afloop zeiden ze dat de deur open blijft voor onderhandelingen met de Grieken, maar dat premier Tsipras snel met serieuze voorstellen voor de dag moet komen. "De voorwaarden om te praten over een (nieuw) Europees hulpplan liggen momenteel niet op tafel", aldus Merkel.

Grieken sluiten de rangen

In Griekenland lijken de politieke partijen intussen de rangen te sluiten. De voorzitters van de belangrijkste partijen zijn het erover eens geworden om een "gezamenlijke tekst" uit te werken als steun voor de regering-Tsipras bij de onderhandelingen met de schuldeisers. 

Dat heeft de Griekse minister van Defensie, Panos Kammenos, gezegd. Het akkoord met de schuldeisers moet ook de kwestie van de "draaglijkheid" van de schuldenlast regelen, zei Kammenos, die ook voorzitter is van de Onafhankelijke Grieken (ANEL), de nationalistische partij die samen met het radicaal linkse Syriza van premier Tsipras sinds eind januari aan de macht is in Athene.

De conservatieve Nea Dimokratia, die campagne gevoerd had om "ja" te stemmen in het referendum, heeft gezegd dat ze ook zal meewerken aan de gemeenschappelijke verklaring. De communistische partij sloot zich niet aan bij de verklaring. Het uiterst rechtse Gouden Dageraad was niet uitgenodigd op het overleg.