Favoriet Tsakalotos volgt Varoufakis op als minister van Financiën

Euclides Tsakalotos volgt Yanis Varoufakis op als minister van Financiën. Varoufakis kondigde vanochtend onverwachts zijn ontslag aan ondanks de grote overwinning van het neen-kamp bij het referendum over de besparingsvoorstellen van Europa.

Volgens de Griekse media is Euclides Tsakalotos de nieuwe Griekse minister van Financiën. De onderminister van de linkse regeringspartij Syriza en woordvoerder van Economische Zaken volgt Yanis Varoufakis op. De laatste weken trad Tsakalotos op als toponderhandelaar om te praten met de interne geldschieters van Griekenland.

Euclides Tsakalotos werd In 1960 in Rotterdam geboren. Na vijf jaar verhuisde hij met zijn familie naar Engeland. Daar studeerde Tsakalotos economie, politieke wetenschappen en filosofie. In 1993 ging hij in Griekenland wonen, waar hij in 2010 hoogleraar werd. Begin dit jaar werd hij lid van het kabinet van Alexis Tsipras.

Zijn voorganger Yanis Varoufakis nam vanochtend ontslag omdat hij had vernomen dat de leden van de eurogroep hem niet langer bij de vergaderingen wilden hebben. In een blogpost verklaarde hij een stap opzij te zetten om de onderhandelingen beter te laten verlopen.

Veel tijd om te kunnen wennen aan zijn nieuwe functie zal Tsakalotos niet krijgen. Hij zal meteen aan de slag moeten gaan. De Griekse banken zouden morgen opnieuw open moeten gaan, maar het is nog niet zeker of dat ook zal gebeuren.