Griekse minister van Financiën Varoufakis neemt ontslag

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis neemt ontslag. Dat heeft hij zelf bekendgemaakt op zijn blog. Hij zegt dat bepaalde leden van de eurogroep en andere partners hadden laten uitschijnen dat hij niet langer welkom is op de bijeenkomsten. Ook volgens de Griekse premier Tsipras zou dit nuttig kunnen zijn voor de verdere onderhandelingen.

Varoufakis begint met te verwijzen naar het unieke moment in de geschiedenis dat gisteren plaatsvond in Griekenland. "Toch hangt er een zwaar prijskaartje aan de verwerping van dit ultimatum van de eurogroep", schrijft hij. "Het is essentieel dat deze "nee" wordt omgezet in een "ja" aan een degelijke oplossing, een akkoord waarin de herstructurering van schulden zit, minder strengheid, een herverdeling in het voordeel van de behoeftigen, echte hervormingen."

Hij geeft aan dat hij snel na het aankondigen van de resultaten van het referendum te horen kreeg dat sommigen hem liever niet meer naar de vergaderingen van de eurogroep (de ministers van Financiën van de eurozone, nvdr) zagen komen. Omdat ook premier Tsipras dacht dat zijn "afwezigheid" nuttig zou kunnen zijn voor de verdere onderhandelingen, neemt Varoufakis dan ook meteen ontslag. "Ik zie het als mijn plicht om Alexis Tsipras het kapitaal te laten gebruiken dat de Griekse bevolking ons gisteren gegeven heeft."

"Wij aan de linkerzijde handelen collectief. Ik zal onze eerste minister, onze nieuwe minister van Financiën en onze regering volledig steunen", meldt Varoufakis nog. Wie Varoufakis opvolgt, zal later vandaag bekendgemaakt worden.

De Grieken hebben gisteren in een referendum met 61% tegen de besparingsvoorstellen van de internationale kredietverleners gestemd. Eerder had Varoufakis gezegd dat hij bij een ja zou opstappen, nu doet hij dat dus ook bij de overwinning van het neen-kamp.

Van marxistisch geïnspireerd econoom tot minister

De 54-jarige Varoufakis had er voor hij minister werd een lange carrière als econoom op zitten. In de jaren 70 ging hij in Groot-Brittannië studeren, waar hij gedegouteerd raakte door de neoliberale politiek van Margaret Thatcher. Daarna ontpopte hij zich als een marxistisch geïnspireerd econoom aan universiteiten in Australië, Zweden en de VS.

Intussen bleef hij wel altijd de vinger aan de pols houden in zijn vaderland. Zo werd hij adviseur van oud-premier Papandreou en de laatste jaren van Alexis Tsipras. Varoufakis had voor hij minister werd geen Syriza-partijkaart, maar als tegenstander van de besparingspolitiek was hij wel een voor de hand liggende keuze.