Meer dan drie keer zoveel arrestaties voor terrorisme in België

In België zijn vorig jaar 72 mensen gearresteerd op verdenking van terrorisme. Dat is meer dan drie keer zoveel als het jaar voordien. De cijfers komen uit een rapport van Europol, waarin gewaarschuwd wordt voor een mogelijke toename van terroristische aanslagen in Europa.

Vorig jaar waren er 201 mislukte, verijdelde of uitgevoerde terroristische aanvallen in de EU, meldt Europol. In België was er maar één aanslag, die op het Joods Museum in Brussel, waarbij vier personen om het leven kwamen.

Er werden vorig jaar in ons land 72 mensen gearresteerd op verdenking van terrorisme. Ons land komt daarbij op de vierde plaats in Europa, na Frankrijk (238), Spanje (145) en het Verenigd Koninkrijk (132). In bijna alle gevallen ging het om religieus geïnspireerd terrorisme. Het aantal verdachten in rechtszaken voor terroristische activiteiten steeg van 8 in 2013 naar 46 in 2014.

Syriëstrijders

Europol en de Europese lidstaten waarschuwen opnieuw voor de terugkerende moslimstrijders. "De belangrijkste bezorgdheid van de lidstaten van de EU is het fenomeen van jihadistsen die vertrekken naar of terugkeren uit conflictzones, wat de capaciteiten en de vastberadenheid van de religieus geïnspireerde terroristische individuen en groepen om aanslagen te plegen in de EU versterkt heeft", schrijft het rapport.

"Dit werd duidelijk gemaakt door de uitvoering van de aanslag in mei op het Joods Museum door een religieus geïnspireerde persoon die was teruggekeerd uit het conflict in Syrië.

De enorme toename in het aantal arrestaties in 2014 voor religieus geïnspireerde terroristische activiteiten - die voornamelijk geconcentreerd waren in Frankrijk, België, Spanje, Oostenrijk, Bulgarije, Nederland en Duitsland - onderstreept deze trend", stelt Europol.

De Europese politieorganisatie besluit dat IS en aan al-Qaeda gelinkte groeperingen de intentie, capaciteit en middelen hebben om terroristische aanslagen uit te voeren tegen de EU en dat de gewelddaden kunnen toenemen in aantal en intensiteit.