Ook in Brussel geen onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloer

Ook in Brussel is het onverdoofd slachten van schapen op een tijdelijke slachtvloer verboden. Dat zegt de Raad van State in een advies over een voorstel van de Brusselse staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) die de tijdelijke slachtvloeren niet wilde verbieden.

In Vlaanderen wordt onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren vanaf dit jaar verboden. Dat heeft staatssecretaris voor Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) besloten. Het onverdoofd slachten van schapen voor het Offerfeest mag daardoor alleen in slachthuizen gebeuren. Volgens Weyts is het verbod op tijdelijke slachtvloeren beter voor het dierenwelzijn. Bovendien komt hij zo een Europese verordening na die stelt dat onverdoofd slachten alleen in slachthuizen mag plaatsvinden.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volgde men Weyts niet. Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets koos ervoor om het onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren niet te verbieden. In de plaats wilde Debaets een verplichte opleiding voor Islamitische slachters organiseren. Haar ontwerp werd voorgelegd aan de Raad van State, die het ontwerp een negatief advies gaf.