Toegankelijke locaties in West-Vlaanderen in één app

150 cafés en restaurants, 150 toiletten, 90 bezienswaardigheden, 40 infokantoren en bezoekerscentra, 70 logies en 50 dijkhellingen in West-Vlaanderen die toegankelijk zijn voor mensen met een beperking, zijn in de mobiele applicatie "AccesSEAble" gegoten. De fors uitgebreide tweede versie van de app werd voorgesteld in Veurne door het West-Vlaams Bureau voor Gelijke Kansen en toegankelijkheid Westkans.

In de zomer van 2014 kwam al een eerste versie van de app op de markt. Daarin kregen gebruikers informatie over de toegankelijkheid van 95 cafés en restaurants aan de kust. De tweede versie is gevoelig uitgebreid met andere locaties in de Westhoek. Gebruikers krijgen ook informatie van alle parkeerplaatsen in West-Vlaanderen die voorbehouden zijn voor mensen met een beperking.

De app is beschikbaar voor verschillende types smartphones en tablets, is raadpleegbaar in het Nederlands, Frans en Engels en heeft verschillende zoekfuncties. Personen met een beperking kunnen er een persoonlijk profiel met specifieke toegankelijkheidsvoorwaarden aanmaken en zo een selectie maken die voldoet aan hun persoonlijke behoeften op vlak van toegankelijkheid. De nodige deurbreedte, drempelhoogte of transferruimte van rolstoel naar toilet kan bijvoorbeeld variëren van het type handicap of type rolstoel.

De app kwam er in opdracht van de Provincie West-Vlaanderen, die 15.000 euro uittrok. Westkans stond in samenwerking met provinciebedrijf Westtoer, de Erasmushogeschool in Brussel en het digitaal onderzoekscentrum iMinds voor de ontwikkeling.