Van Overtveldt zal Varoufakis niet missen

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) zal zijn Griekse collega Yanis Varoufakis niet missen. "Zowel door zijn gedrag als door wat hij zei, maakte hij het zichzelf en zijn collega-ministers niet makkelijk", reageert hij in "De ochtend".

Het gedrag van de flamboyante Varoufakis zat veel Europese ministers hoog. Dat hij in de aanloop naar het referendum de kredietverleners vergeleek met terroristen, lijkt de druppel geweest te zijn die de emmer deed overlopen.

"Zowel door zijn gedrag als door wat hij zei, maakte hij het zichzelf en zijn collega-ministers niet makkelijk. Dat hij zijn collega-ministers min of meer uitschold voor terroristen, was niet leuk om te horen, en dat is natuurlijk een understatement", zegt Van Overtveldt.

"Maar ook inhoudelijk deed hij af en toe zeer merkwaardige uitspraken, bijvoorbeeld dat de Europese Centrale Bank de regeltjes uitvindt en aanpast terwijl de rit bezig is. Dat getuigt niet van veel ernst. Hij stelde de realiteit soms op een heel rare manier voor", aldus de Belgische minister, die ook de "manier van boodschappen overbrengen" van Varoufakis niet kon appreciëren.

"Zeer begrijpelijk ongenoegen"

Wat betreft de uitslag van het referendum, zegt Van Overtveldt dat de nood om hervormingen door te voeren, even groot is gebleven. Hij interpreteert de "neen" als een uiting van een "zeer begrijpelijk ongenoegen" bij de Grieken over de voorbije periode.

Hij ontkent met klem dat de eurogroep en het IMF verantwoordelijk zijn voor de crisis en niet empathisch hebben gehandeld. "De opeenvolgende Griekse regeringen, waaronder de regering-Tsipras, hebben de broodnodige hervormingen om de Griekse economie weer op het spoor te zetten niet of nauwelijks uitgevoerd. Daar gaat het ten gronde om."

Van Overtveldt wil opnieuw rond de tafel gaan zitten, maar vindt dat de bal in het kamp van Tsipras ligt. "Als het tot een grexit komt zal dat het gevolg zijn van beslissingen genomen door de Griekse regering", besluit hij.