Westen praat opnieuw met Iran over nucleair akkoord

In Wenen zijn de ministers van Buitenlandse Zaken van de 5+1 groep en Iran opnieuw aan het onderhandelen over een nucleair akkoord. Ze moeten nog een aantal kwesties uitklaren, voor ze hun "historisch" akkoord kunnen afronden.
Een agent loopt voorbij een omgevallen zuil van de bijeenkomst.

De 5+1 groep bestaat uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, China, Rusland, Frankrijk en Duitsland, en ze waren eerder op de dag al bijeengekomen voor de gesprekken met Iran. 

Ze kwamen overeen om opnieuw druk te zetten op Iran, en om beurten verklaarden ze dat nu "de tijd gekomen is" om tot een akkoord te komen, dat nu "alle kaarten op tafel liggen", en dat deze "unieke kans om een einde te maken aan een conflict van 12 jaar" nu gegrepen moet worden. 

Eerder hadden de westerse landen en Iran als deadline om tot een akkoord te komen morgen/dinsdag gesteld. Bij eerdere onderhandelingen is echter al gebleken dat die deadlines zelden of nooit gerespecteerd worden, en ook nu zou dat wel eens het geval kunnen zijn. Zo heeft de woordvoerder van het Witte Huis al gezegd dat het "zeker mogelijk is" dat de deadline niet gehaald zal worden. Een Duitse diplomatieke bron zei zelfs dat een mislukking ook niet uitgesloten kan worden.

Een van de knelpunten is de Iraanse vraag om de sancties in verband met ballistische raketten op te heffen en ook het wapenembargo van de VN. Iran vindt dat er geen verband is tussen de nucleaire kwestie en de raketten, het Westen vindt dat Iran best ook zou stoppen met zijn raketprogramma. Het opheffen van het wapenembargo is volgens westerse diplomaten uitgesloten.