"Als iemand dit verdient, dan is hij het wel"

Hij was een van de helden die na het instorten van de Twin Towers nog dagenlang meehielp met de zoektocht naar overlevenden. De New Yorkse brandweerman Carmelo Mercado werd alzo een van de helden na de aanslagen van 11 september 2001. Maar 3 jaar later moest hij afscheid nemen van de brandweer na gezondheidsproblemen, volgens de dokter een gevolg van die hulpactie. Eind vorige week won hij met de loterij, na aftrek van belastingen, ruim 3,3 miljoen dollar (2.980.000 euro). Dat weten de Amerikanen, die de helden van die onvergetelijke dag nog steeds in hun hart dragen, maar al te goed te waarderen.

"Als iemand zo’n geldsom verdient, dan is hij het wel.", "Je verdient elke penny van dat bedrag.", "Dat juist hij die som wint, mooier kan toch niet.", zijn enkele van de reacties op het winnen door Mercado. Daarbij wordt vooral verwezen naar zijn longziekte die hij opliep tijdens de reddingswerken. Mercado: "Toen de dokter me opmerkzaam maakte van mijn longproblemen, wist ik dat ik moest stoppen, om zo het leven van mijn collega’s niet in gevaar te brengen."

De ex-brandweerman hoopt nu met het geld makkelijker zijn ziektekosten te kunnen betalen. Maar hij wil ook op cruise gaan en misschien een nieuw huis kopen, "en Kerstmis zal wel iets overvloediger gevierd worden dan de voorbije jaren".

"Toen mijn dochter me vroeg of ze nu eindelijk een American Girl-pop mocht hebben, heb ik haar geantwoord: "Wat dacht je van 10 dergelijke poppen?"", aldus de 63-jarige Mercado, vader van 4 kinderen, op NBC New York.

lees ook