"Elke dag worden ruim 100.000 kranten weggegooid"

In Vlaanderen worden jaarlijks 34 miljoen kranten gedrukt, nooit verkocht en weggegooid, goed voor ruim 100.000 exemplaren per dag. Dat schrijven nieuwssites Apache.be en Charlie.be. De Vlaamse krantenuitgevers reageren dat het aantal zo klein mogelijk wordt gehouden en dat de onverkochte kranten worden gerecycleerd.

Apache.be heeft het over "massale verspilling van kranten en magazines". "De CIM-cijfers leren dat van de bijna 225.000 kranten die dagelijks in krantenwinkels, benzinestations en supermarkten te koop worden aangeboden bijna de helft (48,9 procent) nooit wordt verkocht. Op jaarbasis gaat het om meer dan 34 miljoen kranten die compleet nutteloos worden gedrukt", schrijft de nieuwssite.

Koplopers zijn Het Laatste Nieuws en Het Nieuwsblad, met respectievelijk 37.679 en 22.276 exemplaren. Dat zijn natuurlijk ook de twee grootste kranten van het land. Bij de magazines worden er de meeste exemplaren te veel gedrukt van Dag Allemaal: 54.648 stuks. Vanaf een bepaalde oplage is het niet veel duurder om duizenden extra exemplaren te drukken, verklaart Apache.be de overdruk. En dus kiezen de uitgevers voor een (te) ruime marge.

"De meeste uitgevers kiezen voor overdruk om een betere positie te bekomen op het winkelpunt”, zegt Koen Debuck, commercieel directeur bij Uitgeverij Cascade, aan de nieuwssite. "Grote stapels vallen meer op en dat maakt de adverteerders blij."

"Uitgevers zitten daar niet op te wachten"

Volgens Patrick Lacroix van de Vlaamse krantenuitgevers is er geen sprake van een doelbewust overschot. "De uitgevers zitten daar niet op te wachten en stellen alles in het werk om dat (het aantal onverkochte kranten, red.) te verminderen. De laatste tien jaar is het zo goed als gehalveerd", zegt hij aan VRT Nieuws.

"Daarnaast zorgen we er op een zeer milieubewuste manier voor dat al die kranten kunnen gerecycleerd worden. Iedere krant kan tot zeven keer toe gerecycleerd worden vooraleer we over afval moeten spreken."