"Gemeentelijke toestemming voor minderjarigen die zonder ouders vliegen"

Minderjarigen die zonder hun ouders een verre vliegreis willen maken, zouden in de toekomst een formulier op zak moeten hebben met de toestemming om te reizen. Dat stelt CD&V voor, om te voorkomen dat geradicaliseerde jongeren stiekem naar het Midden-Oosten reizen om zich bij IS aan te sluiten.

Tenzij minderjarigen geseind staan, heeft de politie weinig middelen om hen te onderscheppen wanneer ze bijvoorbeeld via Turkije naar Syrië proberen af te reizen. "Er bestaat geen Belgische noch internationale regelgeving die de politie of de luchtvaartmaatschappijen de bevoegdheid geeft om bepaalde documenten te eisen wanneer een minderjarige alleen wil reizen", zegt CD&V-Kamerlid Veli Yüksel.

Daarom wil CD&V een formele ouderlijke toestemming in het leven roepen. Die zou dan gevalideerd moeten worden door de gemeentediensten. De partij denkt daarbij aan een elektronische aanvraag om extra administratieve lasten voor de ouders en de gemeentediensten tot een minimum te beperken. De precieze procedure zou via een KB nader bepaald worden.

Hoeveel minderjarigen zonder hun ouders de Schengenzone met het vliegtuig verlaten, bijvoorbeeld om hun ouders achterna te vliegen die al eerder op reis vertrokken, weet Yüksel niet. Maar dat er de voorbije maanden verschillende tieners alleen richting Syrië vertrokken, is wel bekend. "Dit is voor een stuk een antwoord op vragen van radeloze ouders, die smeken om bijkomende maatregelen", zegt het Kamerlid.

Ouders hebben vandaag al de mogelijkheid om een toestemmingsdocument van de gemeente in te vullen en te ondertekenen, maar verplicht is dat niet. Voor de politie noch de luchtvaartmaatschappijen is dit een document met een officieel karakter. "Daarom moet dit wettelijk verplicht worden", besluit Yüksel.