"Goed voor de verkeers­veiligheid en de efficiëntie"

De nieuwe databank die bedrijfswagens rechtstreeks aan de bestuurders ervan koppelt, is een goede zaak voor de verkeersveiligheid en voor de efficiëntie van de inning van boetes. Dat zegt politierechter Peter D'Hondt.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) start in september een proefproject met een nieuwe databank voor leasingmaatschappijen. De gegevensbank maakt het mogelijk onmiddellijk te weten wie een bedrijfswagen huurt en wie de vaste bestuurder is. Een boete voor een verkeersovertreding kan zo rechtstreeks naar de overtreder worden gestuurd.

Politierechters kennen de problematiek. "Men streeft ernaar om alle bestuurders op te sporen, maar dat is bijzonder omslachtig wanneer daar een leasingmaatschappij tussen zit", zegt Peter D'Hondt van de politierechtbank in Dendermonde. Het opsporen van die bestuurders betekent ook een meerkost voor de maatschappij.

"De legitimiteit van de regel en dus ook de verkeersveiligheid worden zeker niet gediend door het niet innen van boetes", zegt D'Hondt. Het werkt de straffeloosheid in de hand. "Men probeert normen op te leggen en af te dwingen zodat iedereen correct zou rijden. Wanneer men dan probeert een inbreuk te sanctioneren en men komt niet bij de bestuurder, dan denkt die man of die vrouw dat alles toegelaten is in het verkeer."

De nieuwe databank die in gebruik wordt genomen is dan ook zeer nuttig, meent D'Hondt. "Het is een goede zaak voor de verkeersveiligheid en het is goed omdat het minder gaat kosten en ook de efficiëntie van de inning verhoogt."