Amnesty: "Duizenden vluchtelingen uitgebuit en misbruikt"

In de Balkanlanden worden duizenden vluchtelingen uitgebuit en misbruikt. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International, die er bij de Europese Unie en bij landen in de Balkan op aandringt om meer inspanningen te leveren voor de opvang van de tienduizenden vluchtelingen in Servië en Macedonië. De organisatie wijst in een nieuw rapport nogmaals op "het falen van de Europese Unie om een degelijk asiel- en migratiebeleid uit te werken".
Archieffoto: vluchtelingen aan de grens tussen Servië en Macedonië.

Sinds begin 2015 probeerden al meer dan 60.000 vluchtelingen via de Balkan de Europese Unie binnen te raken. Meer dan de helft van hen is afkomstig uit Syrië, daarnaast zijn er ook veel Afghanen, Nigerianen en Soedanezen.

Amnesty klaagt aan dat die vluchtelingen door overheden en mensensmokkelaars worden misbruikt en uitgebuit. "Op een statuut of bescherming moeten deze mensen niet hopen. Ze riskeren integendeel voor lange tijd te worden opgesloten en meermaals terug de grens over gedreven te worden", zegt Eva Berghmans, beleidsverantwoordelijke van Amnesty International Vlaanderen.

Europa faalt

De meeste mensen belanden uiteindelijk in Macedonië of in Servië, waar ze echter geen bescherming krijgen. "In 2014 kregen 10 personen in Macedonië het statuut van vluchteling toegekend. In Servië was dat maar 1 persoon", zo klinkt het. Tegelijkertijd wordt wel toegegeven dat de twee landen zelf worstelen met de toestroom van vluchtelingen.

"De problemen op de Balkanroute tonen nogmaals het falen van de Europese Unie aan om een degelijk asiel- en migratiebeleid uit te werken. Dat moet als eerste en voornaamste doelstelling hebben om bescherming te bieden aan wie het nodig heeft, aan vluchtelingen. Niet om de grenzen van Fort Europa zo hermetisch mogelijk af te sluiten", besluit Berghmans.