Athene heeft geen voorstel, irritatie groeit

De bijeenkomst van de eurogroep in Brussel vanmiddag is een maat voor niets geweest. De nieuwe Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos had geen nieuwe voorstellen bij zich en dat leidde tot irritaties bij zijn collega's. Vanavond is er nog wel een eurotop van staatshoofden en regeringsleiders in Brussel.

Dijsselbloem klonk nogal sceptisch voor hij begon aan het topoverleg. "Wat we gaan bespreken? Hopelijk hun intenties", liet hij optekenen.

Dat scepticisme leek gerechtvaardigd, want tegen de verwachtingen had de nieuwe Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos (boven rechts) geen nieuwe voorstellen bij zich. De andere ministers reageerden daar nogal geïrriteerd op.

Na afloop sprak Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep (boven links), over "een bedroevende gang van zaken". Volgens hem komt er waarschijnlijk morgenochtend een Griekse aanvraag voor nieuwe noodhulp van het Europese noodfonds ESM. De eurogroep heeft Griekenland wel gevraagd om ook met nieuwe en geschreven voorstellen tot hervormingen te komen. In dat geval zou er snel een nieuwe bijeenkomst van de ministers van Financiën komen om die voorstellen te evalueren.

Vanavond is er in Brussel nog een eurotop van staatshoofden en regeringsleiders, dus ook met de Griekse premier Alexis Tsipras. Voor het begin die top was er ook een aparte bijeenkomst van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en de Griekse premier Alexis Tsipras.

Morgen zou de Griekse premier Alexis Tsipras ook het Europees Parlement toespreken. Wellicht wil hij daar steun zoeken voor zijn regering. Die staat nu onder zware druk, want door de sluiting van de banken komt de Griekse economie nu wel echt in de problemen.