Axel Springer en ProSiebenSat.1 willen megafusie

Het Duitse televisiebedrijf ProSiebenSat.1 is in gesprek met krantenuitgever Axel Springer over een mogelijke fusie. Als de gesprekken slagen, en dat is nog niet zeker, zou een van de grootste mediagroepen van Europa ontstaan.

De gesprekken bevinden zich nog maar in een beginstadium en kunnen dus nog mislukken. Bovendien wordt ervan uitgegaan dat de mededingingsautoriteiten nog bezwaren zullen uiten. Dat gebeurde ook al bij een vorige fusiepoging in 2006.

Door het samengaan zou een Duitse mediagigant ontstaan die ook in Europa een rol van betekenis kan spelen als evenwaardige concurrent van Bertelsmann.

ProSiebenSat.1 lijkt met een marktwaarde van 9,7 miljard euro de dominerende partij. Axel Springer, uitgever van dagbladen als Bild en Die Welt, is op de beurs 4,7 miljard euro waard. Hoewel een pak kleiner, zou Springer streven naar een fusie van gelijken. Geen van beide ondernemingen wilde maandag commentaar kwijt, maar beleggers reageerden enthousiast.