BBC-reporter die tweette dat de Queen dood was, op de vingers getikt

Een BBC-reporter die tweette dat de Queen overleden was, is op de vingers getikt. BBC spreekt van een ernstige inbreuk op de richtlijnen. "We betreuren ten diepste het leed dat dit veroorzaakt heeft."

De BBC was aan het repeteren hoe de omroep het overlijden van de Britse koningin zou aanpakken. Een deel van de nieuwsmedewerkers had een e-mail gekregen dat er een repetitie zou zijn en dat dit niet mocht bediscussieerd worden via sociale media. 

De reporter, die voor BBC in Pakistan actief was, wist dit niet en zag de beelden van de repetitie toevallig op een interne tv-monitor. Ze stuurde vervolgens enkele tweets de wereld in. In de eerste stond dat de Queen in het ziekenhuis lag en in de tweede dat de Queen overleden was. Telkens linkte ze door naar de officiële twitteraccount van BBC World. BBC spreekt over een grove beoordelingsfout.

Queen onderging die dag toevallig medische check-up

Hoewel de reporter de tweets via haar privé-account verstuurd had, veroorzaakte haar link met de BBC verwarring bij veel mediagebruikers. De tweets werden wereldwijd opgepikt.

Toeval wil dat de Queen op dat moment ook effectief in het ziekenhuis was voor een medische check-up. Om de speculatie op sociale media tegen te gaan, nam Buckingham Palace de ongebruikelijke stap om de routinecontrole officieel te bevestigen.

De BBC laat weten dat er een intern onderzoek gestart is naar wat er precies gebeurd is en dat er tuchtmaatregelen komen tegen de reporter.