Bill Cosby gaf toe dat hij middelen kocht om vrouwen te verdoven

De Amerikaanse tv-ster Bill Cosby heeft in 2005 toegegeven dat hij verdovende middelen had gekocht om te gebruiken bij jonge vrouwen met wie hij seks wilde hebben. Dat blijkt uit een gerechtelijk document dat gisteren door de Amerikaanse autoriteiten openbaar is gemaakt.

Het document bevat een verklaring die Cosby gaf in 2005 in een zaak die was aangespannen door Andrea Constand, een gewezen directrice van de baketbalclub van de Temple University. Cosby heeft aan die universiteit gestudeerd en was er ook lid van de raad van bestuur. In december vorig jaar moest hij zijn functie opgeven toen er meerdere beschuldigingen van verkrachting tegen hem werden geuit.

Volgens Constand had Cosby haar verdoofd en misbruikt. In zijn ondervraging onder ede door haar advocaat geeft de acteur toe dat hij haar drie halve pilletjes van het verdovingsmiddel benadryl heeft gegeven. Hij geeft ook toe dat hij een ander middel, quaaludes, had gekocht met de bedoeling om ze aan vrouwen te geven met wie hij seks wilde hebben.

Tot een veroordeling kwam het niet in de zaak, want in 2006 trof Cosby een schikking met Constand. Onder welke voorwaarden is niet bekend. De advocaten van de Amerikaanse komiek hebben lang geprobeerd om de gerechtelijke documenten uit 2005 geheim te houden, maar het persagentschap AP was onlangs naar de rechter getrokken om ze openbaar te maken. En dat is nu dus gebeurd.

Vorig jaar hebben meer dan 20 vrouwen aangegeven dat ze verdoofd en vervolgens aangerand werden door de inmiddels 77-jarige Cosby. Veel van die feiten zijn intussen verjaard. Cosby heeft de aantijgingen altijd ontkend, maar deze onthulling brengt hem in nog nauwere schoentjes.