Delhaize betaalt werknemers in Griekenland cash

De sluiting van de banken en de beperkingen op het afhalen van geld aan automaten, begint zich steeds meer te laten voelen in Griekenland. Dat geldt nu ook voor de toeristen, maar mensen en bedrijven zoeken ook naar oplossingen.

Al sinds begin vorige week zijn de Griekse banken gesloten uit vrees voor een "run on the banks" nadat steeds meer Grieken hun spaargeld afhaalden en de Europese Centrale Bank (ECB) de noodlijnen voor de Griekse banken niet wilde optrekken. Officieel mag een Griek per dag slechts 60 euro afhalen aan de automaten, maar in de praktijk zijn die vaak leeg.

Dat begint zich te laten voelen en als de overheid niets doet, nemen burgers en bedrijven zelf het heft in handen. Zo heeft de Griekse afdeling van de Belgische supermarktketen Delhaize beslist om de werknemers voortaan cash te betalen.

Op die manier kunnen die mensen gebruik maken van hun loon, anders staat dat vaak onbereikbaar op een rekening. Delhaize heeft 300 winkels en 12.000 werknemers in Griekenland. Delhaize merkt ook een veranderd koopgedrag op: de Grieken zouden nu meer basisproducten zoals meel, suiker en water kopen.

Wellicht betalen andere bedrijven in Griekenland hun werknemers nu ook contact, maar ze moeten dan natuurlijk wel zelf aan cash geraken. Voor buitenlandse bedrijven is dat gemakkelijker, maar voor binnenlandse niet. Zo geven winkeliers en autoverhuurbedrijven vaak kortingen van 25% tot 30% als er contact betaald wordt. 

Veel reisorganisatoren hebben buitenlandse toeristen aangeraden om cash geld mee te nemen, zeker naar afgelegen eilanden. In principe gelden de beperkingen niet voor buitenlanders, maar in de praktijk staan veel bankautomaten leeg. Dat zou nog zeker tot morgen het geval zijn.

Hoe lang kan Hellas zonder banken?

De banken zijn nu al meer dan een week gesloten en het is de vraag hoe lang dat nog kan duren vooraleer er ernstige economische problemen komen. Volgens sommige analisten zou de Griekse regering twee tot drie miljard euro nodig hebben om de banken veilig te kunnen heropenen.

Athene heeft dat geld niet. De Griekse banken kunnen voorlopig nog rekenen op kredietlijnen van de Europese Centrale Bank (ECB), een plafond dat twee weken geleden vijf keer op enkele dagen verhoogd werd. Sinds Griekenland een week geleden een betaling aan het Internationaal Muntfonds (IMF) niet uitgevoerd heeft, heeft de ECB die kredietlijnen behouden, maar niet meer verhoogd.

Zonder die Europese steun zouden de Griekse banken, en in hun spoor andere bedrijven, snel over de kop kunnen gaan. De Griekse economie zou dan volledig in het ravijn storten.