E40 krijgt weefstroken tussen Sint-Denijs en Zwijnaarde

Vlaams minister van Openbare Werken en Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil in 2018 tien miljoen euro investeren in de aanleg van weefstroken op de E40 tussen Sint-Denijs-Westrem en Zwijnaarde. Dat heeft hij geantwoord op een schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Mathias De Clercq (Open VLD).

Een weefstrook verbindt de invoegstrook van een oprit met de uitvoegstrook van de volgende afrit, waardoor het in- en uitvoegen veiliger wordt en de doorstroming verbetert.

Recent nog werden weefstroken aangelegd op de E314 tussen Herent en Wilsele. Uit het antwoord aan De Clercq blijkt dat de weefstrook richting Oostende de oprit van de E17 komende van Antwerpen met de afrit van Flanders Expo zal verbinden. In de richting van Brussel zal de oprit van Sint-Denijs-Westrem met de afrit in Zwijnaarde worden verbonden. Daardoor zal de oprit van de N60 naar de E40 richting Brussel verdwijnen.

Studies

Dit jaar start een milieueffectenstudie, in 2016 wordt een verkeerstechnische studie voorzien en de start van de werken is voor 2018 gepland. De investering is goed voor tien miljoen euro.

Vlaams Parlementslid De Clercq vindt de aanleg een goede zaak, maar vraagt wel om waakzaam te blijven met betrekking tot de situatie van de N60 waar de oprit naar de E40 richting Brussel verdwijnt. "Ik stel voor deze oprit niet te sluiten vooraleer er wordt voorzien in een degelijke nieuwe ontsluiting van de N60 en het Technologiepark naar de R4 richting Merelbeke, zodat de verkeersafwikkeling er in oostelijke richting gegarandeerd blijft."