Een unieke prestatie: de 30.000e Last Post

Donderdag 9 juli zullen de klaroenblazers van de Ieperse brandweer voor de 30.000e keer de Last Post uitvoeren onder de Menenpoort in Ieper. Rond dat unieke gebeuren wordt een uniek moment van wereldwijde verbondenheid voor alle gevallen soldaten georganiseerd. Brandweerkazernes, televisiezenders en allerlei organisaties uit de hele wereld nemen deel aan de ceremonie.

Op de Menenpoort in Ieper staan de namen van 54.897 gesneuvelden uit het Britse Gemenebest van wie het lichaam nooit is teruggevonden. De Last Post verwijst naar het klaroengeschal dat in het Britse leger en andere legers het einde van de werkdag aankondigde. Die Last Post is intussen vooral een eerbetoon geworden aan de gesneuvelde makkers.

Sinds 1928 organiseert The Last Post Association in Ieper elke avond een plechtigheid onder de Menenpoort waarbij dit klaroengeschal weerklinkt, met uitzondering van de oorlogsjaren 1940-1944. De Last Post Association stelt zich tot doel deze traditie eeuwig in stand te houden.

Het is een traditie dat de klaroenblazers van de Last Post Association gerekruteerd worden bij de lokale brandweer en het brandweeruniform dragen. Door weer en wind, sneeuw en zon, blazen deze vrijwilligers elke dag opnieuw hun vaarwel aan de gesneuvelden. Nergens anders in de wereld is een dergelijke plechtigheid, zo lang, nu dus voor de 30.000e keer, elke dag en voor een groot publiek opgevoerd.

Ode aan de Ode

Voor deze speciale jubileumeditie organiseren de provincie West-Vlaanderen en de Last Post Association, in samenwerking met de VRT, een speciale plechtigheid, die een ode, een eerbetoon, wil zijn aan die dagelijkse Ode aan al de gesneuvelde soldaten van de Grote Oorlog, zovele jaren lang.

Wim Opbrouck (foto) is de intendant en ceremoniemeester van de plechtigheid en schreef een "Ode aan de Ode", die hij vlak voor de plechtigheid ten gehore brengt. Hij lanceerde ook een oproep aan brandweerkazernes wereldwijd, en andere organisaties, om de 30.000e Last Post samen te eren.

Meer dan 160 kazernes en andere organisaties, onder andere uit Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, de Filipijnen, India, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, de Verenigde Staten enz. lieten nu reeds weten dat ze op een of andere manier aan de ceremonie zullen participeren.

Mondiale ceremonie

Voor de live-uitzending van de plechtigheid werkt de VRT samen met de collega’s van de BBC, ITV en Sky (VK), Channel 7 (Australië), ZDF (Duitsland), Bell Media Community One (Canada), Nieuw-Zeeland, Frankrijk en India. Een uitzonderlijke samenwerking.

Voor het eerst zet de VRT ook nieuwe technologie in, om beelden vanuit deelnemende brandweerkazernes, snel binnen te halen.

De uitzending zal dus zowel live beelden bevatten vanuit Ieper en andere Belgische steden en gemeenten, als vanuit andere locaties wereldwijd, onder andere Westminster Abbey (Londen), Edinburgh Castle (Schotland), Cardiff Castle (Wales), de Neue Wache (Berlijn- Duitsland), Canberra (Australië), Halifax (Canada), New Delhi (India), enz.

De uitzending is te zien op Canvas vanaf 19.59 uur, en wordt dan ook live gestreamd op Deredactie.be. Op het derde kanaal zal de uitzending voorzien worden van audio-descriptie en live-uitleg over wat te zien is, zodat slechtzienden en blinden ook kunnen volgen.

Meest gelezen