Juncker: "Ik wil een grexit vermijden"

In de laatste rechte lijn naar de eurotop van vanavond heeft Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker een pleidooi gehouden voor het behoud van Griekenland in de eurozone. "Ik wil geen grexit" en "niemand mag de Grieken willen buitengooien", zo waarschuwde hij vanochtend in het Europees Parlement in Straatsburg.

Vanavond komen in Brussel de leiders van de landen van de eurozone bijeen in Brussel voor een zoveelste cruciale top over Griekenland. De leiders van de eurolanden werden bijeengeroepen na het referendum waarin de Griekse bevolking zondag de begrotings- en hervormingsmaatregelen van de schuldeisers afwees.

Commissievoorzitter Juncker reageerde vanochtend voor het eerst in het openbaar op het “ochi” van de Grieken. “De Griekse burgers hebben gesproken en ik wil begrijpen wat zij daarmee hebben gezegd”, zei hij eerst. Maar de Luxemburger wees er ook nog eens op dat de voorstellen waarover de Grieken zich moesten uitspreken al voorbijgestreefd waren. “Er is hen een vraag gesteld over iets dat niet bestaat.” En daarom roept Juncker de Griekse regering ter verantwoording.

Juncker gaf vanochtend ook te kennen dat hij het nog altijd lastig heeft met de brutale manier waarop de Griekse premier Tsipras en de intussen opgestapte minister van Financiën Varoufakis onderhandelden. “De Griekse delegatie is weggelopen van de onderhandelingstafel en dat was een grove fout. Dat doe je gewoon niet.”

Bal in Griekse kamp

Net als de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande legt Juncker de bal in het kamp van Athene om vanavond nieuwe voorstellen op de onderhandelingstafel te leggen. “We zullen vanavond samenkomen, we zullen praten, onderhandelen en zullen daarbij onze stemmen temperen”, sprak hij zalvend.

Juncker verzekerde alvast dat de Commissie zich zal inzetten voor een hervatting van de onderhandelingen. Toch moet volgens hem vanavond nog geen oplossing verwacht worden. Veeleer gaat het erom opnieuw te praten met elkaar. "We moeten onze ego's opzijzetten. Europa is een voortdurend gevecht om een compromis te vinden” en “de Commissie “zal alles doen om de onderhandelingen te laten hervatten. Het is tijd dat we elkaar weer rond de onderhandelingstafel vinden.”

Die afspraak is gemaakt voor vanavond, om 18 uur in Brussel. Ter voorbereiding is er om 13 uur een bijeenkomst van de eurogroep, de ministers van Financiën van de eurolanden.