Kamercommissie keurt antiterreurmaatregelen goed

De Kamercommissie Justitie heeft een aantal maatregelen goedgekeurd waarmee de regering de strijd tegen radicalisering en terrorisme wil opdrijven. Het gaat onder meer om de uitbreiding van de mogelijkheid om de Belgische nationaliteit af te nemen. Op de oppositiebanken waren er onthoudingen van SP.A en Ecolo-Groen. Volgens Hans Bonte van SP.A ontbreekt het luik rond de begeleiding en opvolging van de betrokkenen.

De wetswijzigingen maken deel uit van de twaalf maatregelen die de regering-Michel in januari aankondigde na de antiterreuroperatie in Verviers. De tekst breidt de lijst van terroristische inbreuken uit waarvoor telefoontap mogelijk is en biedt onder meer de gelegenheid om naar het buitenland afreizen met terroristische doeleinden, strafbaar te maken.

De ingreep die het meest in het oog springt, is de afname van de Belgische nationaliteit van iemand met de dubbele nationaliteit die voor terroristische inbreuken wordt veroordeeld. De afname van de Belgische nationaliteit is nu al mogelijk binnen de tien jaar nadat iemand onze nationaliteit heeft verkregen. Die termijn van tien jaar vervalt door het nieuwe wetsontwerp.

Op voorstel van Carina Van Cauter (Open VLD) werd de tekst geamendeerd, zodat wordt voorkomen dat buitenlandse Syriëstrijders in de toekomst de Belgische nationaliteit kunnen verkrijgen.

Plenaire stemming

De wettekst kreeg vorige week al artikelsgewijs groen licht in de commissie. Vandaag volgde de stemming over het geheel. Daarbij hebben oppositiepartijen SP.A en Ecolo-Groen zich onthouden.

Niet alle partijen waren aanwezig bij de stemming, maar bij CDH viel te horen dat de partij in de plenaire Kamer op de groene knop zal drukken.