Klank- en lichtspektakel nieuwe topattractie van Alden Biesen

Een groots klank- en lichtspektakel moet de nieuwe toeristische topattractie worden die duizenden binnen- en buitenlandse bezoekers moet lokken naar de landcommanderij Alden Biesen in Bilzen. De attractie, die vandaag werd voorgesteld, past in het SALK-reconversieproject, dat Limburg er na de sluiting van Ford Genk opnieuw bovenop moet helpen.

Met circa 200.000 bezoekers per jaar is de landcommanderij Alden Biesen één van de absolute publiekstrekkers in Limburg. Om het toeristische potentieel verder uit te diepen, en zo extra werkgelegenheid en inkomsten te creëren, ging het stadsbestuur op zoek naar een extra, internationale attractie. In het kader van het SALK-actieplan voor het stimuleren van de economische bedrijvigheid in Limburg, worden hier extra middelen voor vrijgemaakt.

"We hebben als bijkomende, belevingsvolle attractie gekozen voor Bilzen Mysteries, een groots klank- en lichtspektakel dat bezoekers meesleept in de rijke geschiedenis van de landcommanderij Alden Biesen", vertelt Guy Swennen, schepen van Toerisme in Bilzen. "De emoties en verbeelding van álle bezoekers - inclusief de kinderen - zullen hiermee geprikkeld en gestimuleerd worden, onder meer door de projectie van hologrammen, speciale geluidseffecten, videobeelden en andere vernuftige technieken. Hiermee zijn we uniek in België."

Het spektakel speelt zich af op een tiental hotspots, verdeeld over het uitgestrekte domein. De animaties worden automatisch geactiveerd als er iemand voorbij komt en ondersteund door een app, die extra info geeft. Het Bilzense stadsbestuur mikt met het project op minstens 50.000 extra bezoekers per jaar en 40 nieuwe voltijdse jobs.