Leasingrijders met zware voet: de politie weet u te vinden

Snelheidsduivels met een bedrijfswagen die menen dat de baas de boetes wel gaat betalen, zijn er binnenkort aan voor de moeite. Ze kunnen zich in de toekomst ook niet langer verschuilen achter de leasingmaatschappij. Een nieuwe databank zal meteen informatie geven over de bestuurder.
AP2011

Vorig jaar schreef de politie ruim 3,3 miljoen boetes uit, ruim 1,2 miljoen van die boetes kwamen terecht bij bezitters van bedrijfswagens. Die zijn in België dus goed voor ruim een derde van de snelheidsboetes, hoewel ze maar 15 procent van alle wagens op onze wegen uitmaken. Dat is deels te verklaren doordat een bedrijfswagen doorgaans meer kilometers aflegt dan een gemiddelde gezinswagen. Veel bestuurders denken ook dat de baas de boete wel zal betalen.

Boete rechtstreeks naar de bestuurder

Door een achterpoortje in de wetgeving, kunnen bestuurders van leasingwagens bovendien vrijgesproken worden wanneer ze een bekeuring niet betalen. Veel boetes worden namelijk naar de leasingmaatschappij gestuurd en niet direct naar de bestuurders zelf. De boetes kunnen dan hun bewijskracht verliezen, wat straffeloosheid in de hand werkt.

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) start daarom in september een proefproject met een nieuwe databank voor leasingmaatschappijen. Daarin komen agenten voortaan te weten welk bedrijf de wagen huurt en wie de vaste bestuurder is. De boete komt dan meteen bij de overtreder terecht. Zo verliest het proces-verbaal geen bewijskracht meer voor de rechtbank.