Meer passagiers op de regionale luchthavens

Tijdens de eerste zes maanden van het jaar hebben de Vlaamse regionale luchthavens fors meer passagiers verwerkt. Oostende verwerkte 11,4 procent meer passagiers, Antwerpen zelfs 55,8 procent meer. De goede cijfers hebben te maken met een aantal nieuwe lijnvluchten en met hogere frequenties op een aantal bestaande bestemmingen.

Meer dan 90.000 passagiers hebben tijdens de eerste zes maanden van 2015 gebruikgemaakt van de luchthaven Antwerpen-Deurne. Dat is een stijging van 55,8 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Volgens luchthavenexploitant Egis heeft dat vooral te maken met een aantal nieuwe lijnvluchten die in het tweede kwartaal zijn opgestart.

"In de statistieken valt op dat het aantal vliegbewegingen niet is toegenomen, hoewel het aantal passagiers fors geklommen is", zegt Marcel Buelens van Egis. "De lijnvluchten waren vorige maand goed voor meer dan 73 procent van het aantal passagiers. Toch vertegenwoordigen de lijnvluchten slechts 12 procent van het totaal aantal vliegbewegingen." De maand juni van dit jaar telde zelfs 5 procent minder vliegbewegingen dan juni vorig jaar, dit door een daling van het aantal bewegingen van trainingsvluchten.

De luchthaven Oostende-Brugge heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 118.364 passagiers verwerkt, een stijging van 11,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is vooral te danken aan de nieuwe Jetairfly-route naar Barcelona en de frequentieverhogingen op de lijnen naar Alicante, Malaga, Palma, Tenerife en Rhodos. "Hiermee is duidelijk dat onze luchthaven alsmaar populairder wordt bij het publiek", zegt Marcel Buelens van Egis, dat ook luchthavenuitbater is in Oostende.

Op het vlak van vracht scoort Oostende minder goed. Het vrachtvolume halveerde bijna in de eerste jaarhelft, tot 9.672,1 ton. Dat is het gevolg van het vertrek van ANA Avation. Volgens Egis is er beterschap op komst, want in juni waren er weer wat meer vrachtvluchten.

Meest gelezen