Muziekblad NME wordt gratis vanaf september

Het bekende Britse muziekblad NME (New Musical Express) zal vanaf september gratis verschijnen. Het tijdschrift kampt al jaren met dalende oplagecijfers en verandert daarom drastisch van koers.

NME is wellicht het bekendste muziekmagazine van Groot-Brittannië, maar de hoogtijdagen van het blad liggen al een tijdje in het verleden. Het tijdschrift werd opgericht in 1952 en nam een hoge vlucht in de jaren 60 en 70. In de beste jaren haalde het blad een oplage van 300.000 exemplaren.

Vanaf de jaren 90 begon de oplage echter fors te dalen. Rond het jaar 2000 werden er wekelijks nog zo'n 75.000 exemplaren verkocht. Op dit moment zijn er dat nog amper 15.000. Vooral de opkomst van de onlinemedia de voorbije jaren heeft het papieren magazine geen goed gedaan. De NME-website wordt wel steeds populairder.

In die website zal dan ook meer geïnvesteerd worden. Daarnaast wordt de papieren editie dus gratis. Daardoor kan er opnieuw een oplage gedrukt worden van ruim 300.000 stuks. Die zullen verspreid worden via stations, universiteiten en andere publieke ruimtes.