Nieuwe Griekse minister doet "een Dehaene"

Tijdens de bijeenkomst van de ministers van Financiën van de eurogroep heeft de kersverse Griekse minister van Financiën ongewild zijn nota's aan de fotografen laten zien. "Een beginnersfoutje", zeggen sommige waarnemers, hoewel zij uit het oog verliezen dat ervaren politici als de Belgische oud-premier Jean-Luc Dehaene zich ook al lieten betrappen. Herinner u het "quid N-VA?"-incident uit 2007.

De nota is neergekrabbeld op hotelbriefpapier en is wellicht een soort geheugensteuntje voor wat Tsakalotos wil zeggen tijdens de vergadering. Onder de nota houdt Tsakalotos een map met - voor de fotografen onleesbare - documenten vast. Op de nota is duidelijk "no triumphalism" te lezen: wellicht een vingerwijzing over hoe de Griekse regering de zaken wil aanpakken na het referendum van zondag.

Sommige waarnemers hebben het over een beginnersfout van een nieuwe bewindvoerder die door een opmerkzame fotograaf is opgemerkt.

Nochtans hebben iets meer ervaren politici zich in het verleden ook al bezondigd aan een dergelijk onachtzaamheidje. In augustus 2007 liet toenmalig CD&V-coryfee Jean-Luc Dehaene zich fotograferen met een nota waarop duidelijk "Quid N-VA?" stond te lezen (Cf. foto onder), net voor hij bij de koning verslag ging uitbrengen van zijn koninklijke bemiddelingsopdracht tijdens de moeizame formatie van toen. Gênant voor de N-VA was dat toen, want die partij was toen nog de kartelpartner van CD&V.

BELGA/VIDAL