Onderhandelaars Iraanse kernprogramma missen weer deadline

De onderhandelingen in Wenen over het Iraanse kernprogramma zullen worden voortgezet, ook al loopt vandaag de deadline af die de onderhandelende partijen zichzelf hadden gesteld.
Nog geen akkoord in Wenen.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, China, Rusland, Frankrijk en Duitsland zitten in Wenen rond de tafel om de praten over een beperking van het kernprogramma van Iran. Ze willen vermijden dat Iran een atoombom ontwikkelt, terwijl Iran zijn kernprogramma voor burgerlijke doeleinden wil voortzetten.

Eind vorig jaar is er al een raamakkoord afgesloten. Dat moest tegen begin juli worden uitgewerkt tot een definitief akkoord, maar die deadline werd niet gehaald en verschoven naar 7 juli. Toch ziet het er niet naar uit dat er vandaag nog een akkoord uit de bus komt.

"We gaan de onderhandelingen de volgende dagen voortzetten", zegt de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de EU Federica Mogherini. "Wij zitten nu in de moeilijkste fase van de onderhandelingen", waarbij gevoelige politieke meningsverschillen moeten worden opgelost.

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov blijven er acht punten waarover er nog geen overeenstemming is. Het belangrijkste probleem is het al dan niet voortzetten van een VN-wapenembargo tegen Iran. De meeste andere sancties tegen het land zouden wel worden opgeheven bij een akkoord

Bij de Iraanse delegatie is te horen dat er wat hen betreft geen deadlines zijn voor de onderhandelingen en dat de gesprekken nog enkele dagen zullen voortgaan.