Oostenrijk schaft bankgeheim af voor taxshift

Oostenrijk schaft zijn omstreden bankgeheim af om een grote belastinghervorming door te voeren. De grote coalitie van socialisten en christendemocraten behaalde vandaag de vereiste tweederde meerderheid in het parlement dankzij de steun van de groenen, die in de oppositie zitten.
Verwendung weltweit, usage worldwide
Een bankkantoor in Wenen.

Het hele pakket hervormingen, dat begin 2016 van kracht wordt, zal de staatskas ongeveer 5 miljard euro opleveren. Het geld dient voor een verlaging van de loonkosten.

De afschaffing van het bankgeheim zal de controlemogelijkheden vergroten. De regering denkt daardoor ongeveer 700 miljoen meer belasting te kunnen heffen op inkomsten uit kapitaal. Er wordt een centraal register ingevoerd, waarin de ongeveer 20 miljoen rekeningen bij Oostenrijkse financiële instellingen opgenomen worden. Om toegang te krijgen tot de gegevens over de rekeningen moet er er wel een gegronde verdenking zijn en moet een rechter zijn goedkeuring geven.

"We willen dat het bankgeheim niet langer misbruikt wordt", zei Jan Krainer van de socialistische SPÖ. "Belastingontduiking is diefstal van de samenleving."

Onderdeel van de taxshift is een verhoging van de hoogste belastingtarief van 50 naar 55 procent vanaf een inkomen van een miljoen euro. De vermogenswinstbelasting op dividenden wordt verhoogd tot 27,5 procent.