Sluit oliebedrijf BP zijn vestiging in Hoboken?

Het oliebedrijf BP heeft op een bijzondere ondernemingsraad een herstructurering van de site in het Antwerpse Hoboken aangekondigd. Een sluiting behoort tot de mogelijkheden, zo klinkt het bij het bedrijf, wat het ontslag van 60 werknemers zou betekenen. Het nieuws is bevestigd door het bedrijf zelf.
De vestiging van BP aan de Schelde (foto: BP).

"Vrijdag hebben we inderdaad de intentie geuit om de toekomst van de site te herbekijken", zegt communicatiemanager Roel Dekoninck. "Een van de scenario's is een sluiting, wat kan leiden tot een collectief ontslag, maar andere mogelijkheden zijn een verkoop van de vestiging, samenwerken met een andere producent, of downsizen."

Het bedrijf maakt in Hoboken voornamelijk motorolie voor de scheepvaart, en in die sector heerst er volgens Dekoninck een laagconjunctuur. "Er zijn gewoonweg minder schepen op de wereldzeeën en die schepen zijn van recente datum, waardoor ze minder en minder snel nieuwe olie nodig hebben. Ons productievolume halveert van 2010 tot 2016. Daarbij komt ook nog dat een deel van de opslagtanks aan vernieuwing toe is, wat een aanzienlijke investering vereist."

Een sluiting van de vestiging zou betekenen dat zestig werknemers, van wie de helft bedienden en de helft arbeiders, hun baan zouden verliezen. De wet-Renault bepaalt dat er dan een informatie- en consultatiefase moet komen, waarbij de werkgever en de werknemersvertegenwoordigers samenzitten om te zien welke de verdere opties zijn. BP plant tegen eind augustus de uiteindelijke beslissing.

Dekoninck benadrukt dat BP in overleg is getreden met onder meer de Antwerpse havenschepen Marc Van Peel (CD&V) om mee te bekijken welke opties er nog zijn "om de best mogelijke oplossing te bedenken voor het voortbestaan van deze site".

"Harde klap"

"Dit is geen verrassing, maar het komt hard aan", zegt vakbondssecretaris Patrick Lodewijckx van de socialistische vakbond ABVV. "De productie en de omzet zijn inderdaad verminderd. Dat er in de fabriek geïnvesteerd moet worden, is niet nieuw, maar een investeringsbedrag van 22 miljoen dollar is natuurlijk een serieus bedrag."

Lodewijckx benadrukt dat er een tewerkstellingscel zal worden geactiveerd om te zien of er vanuit andere petrochemische bedrijven interesse is voor de werknemers van BP. Hij noemt Q8 als een naburig bedrijf met soortgelijke activiteiten.