"Selfies kunnen levensgevaarlijk en dodelijk zijn"

De Russische politie heeft een sensibiliseringscampagne gelanceerd om burgers te wijzen op de gevaren bij het maken van selfies. Volgens het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken kan het nemen van selfies levensgevaarlijk en zelfs dodelijk zijn.

"Een leuke selfie kan je het leven kosten", waarschuwt de Russische politie. Volgens de Moscow Times introduceerde het land een campagne om de Russen duidelijk te maken dat er risico's verbonden zijn aan het maken van selfies.

De campagne komt er nadat Rusland meermaals geconfronteerd werd met burgers die deze zelfportretten proberen te realiseren in gevaarlijke omstandigheden. Zo verwondde een 21-jarige vrouw zichzelf terwijl ze poseerde met een vuurwapen. Ze overleefde het ongeluk, maar hield er ernstige hoofdverwondingen aan over.

In Russische folders, die de politie zal uitdelen op scholen en evenementen, worden de gevaren van selfies benadrukt. De flyer brengt onder meer de gevaarlijkste plekken om foto's te nemen in kaart. "Een selfie nemen onder het rijden, kan de rit korter maken'', luidt een slogan. Verder zijn er ook preventievideo's beschikbaar en geeft het Russische ministerie online advies op haar website.

"Helaas merken we dat het aantal ongevallen veroorzaakt door liefhebbers van zelf-fotografie voortdurend toeneemt", verklaart Yelena Alexeyeva, een adjudant van de Russische minister van Binnenlandse Zaken. Ze voegt er ook nog aan toe dat het probleem steeds ernstiger wordt.