"Zonder akkoord zondag, rellen en chaos in Griekse straten"

"Rellen en chaos", dat is wat Griekenland wellicht te wachten staat als het zondag niet tot een akkoord komt met Europa. Aan het woord is Christian Noyer, de gouverneur van de Franse centrale bank en een belangrijke stem bij de Europese Centrale Bank. Volgens hem zal de ECB de noodsteun aan de Griekse banken moeten stopzetten als er zondag geen oplossing uit de bus komt.
Christian Noyer, de gouverneur van de Franse centrale bank

De leiders van de eurozone hebben Griekenland tot zondag gegeven om met voorstellen te komen. Dan is er een top van de 28 leiders van de EU. "We moeten zondag absoluut tot een akkoord komen want de Griekse economie staat op het punt volledig ineen te storten", zegt Noyer op de Franse radiozender Europe 1. "Zondag is de allerlaatste deadline. Daarna is het te laat en zullen de gevolgen zeer ernstig zijn."

De baas van de Franse nationale bank haalt zelfs onheilspellende woorden boven: "Ik vrees dat er rellen kunnen uitbreken en dat Griekenland in een chaos zal verkeren."

"ECB zal noodsteun moeten stoppen"

Noyer is als gouverneur van de Franse nationale bank ook lid van de raad van gouverneurs van de ECB. Die ECB heeft al 130 miljard euro in de Griekse economie gestopt en houdt daarmee de banken in Griekenland recht. Maar aan die noodhulp zal zonder akkoord op zondag wel eens een eind kunnen komen.

"Volgens onze regels moeten we onmiddellijk stoppen met steun als er geen zicht is op een politiek akkoord of als het bankensysteem ineenstort. De Europese Centrale Bank kan niet oneindig lang risico's nemen."

Volgens de Franse bankentopman kunnen de Griekse banken ook niet meteen opnieuw opengaan in de huidige omstandigheden. "Er zou een onmiddellijk "run on the bank" zijn. Het geld dat wij in Griekenland hebben gestopt, circuleert niet. Het is ofwel vertrokken naar het buitenland, ofwel zit het onder de matras."

"We worden erg ongerust"

Op 20 juli moet Griekenland 3 miljard euro terugbetalen aan de ECB en zonder krediet zal dat niet gebeuren. "We beginnen erg ongerust te worden", aldus Noyer. "Als Athene niet terugbetaalt, komt dat op de kap van de belastingbetalers."

Noyer vindt daarom dat er een nieuw akkoord met vers geld voor Griekenland moet komen, maar niet zonder geloofwaardige economische hervormingen.