Amerikaanse leger met 40.000 soldaten minder

De Amerikaanse landmacht zou tegen september 2017 40.000 soldaten en 17.000 burgerpersoneelsleden minder hebben. Dat berichten verschillende Amerikaanse media dinsdag. Het Pentagon zou de besparing later deze week bekendmaken, luidt het.

Snoeien in het soldatenbestand zou een impact hebben op alle internationale missies, schrijft nieuwssite USA Today.

Het Amerikaanse leger had eind 2012, op het toppunt van de oorlogen in Irak en in Afghanistan, nog 570.000 soldaten, bericht de BBC. Vorig jaar lag er al een plan voor een forse besparing op tafel, maar dat werd uiteindelijk opgeschort omdat de terugtrekking uit Afghanistan trager verliep dan gepland.

Tegen eind september 2017, bij de start van het nieuwe begrotingsjaar, wil men nog 450.000 soldaten. De BBC rekende voor dat dat het laagste aantal is sinds 1940, een jaar voor de Amerikanen zich in de Tweede Wereldoorlog mengden.

Sinds de aanslagen op de Twin Towers in 2001 zijn de VS zich steeds meer gaan bewapenen en conflicten gaan uitvechten op verschillende plaatsen in het Midden-Oosten.