Belgen parkeren recordbedrag van 66,5 miljard euro op hun zichtrekening

Sinds begin dit jaar is het bedrag op Belgische zichtrekeningen met 15 procent gestegen, tot een recordbedrag van 66,5 miljard euro. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van de Nationale Bank. Ook op de Belgische spaarboekjes staat een recordbedrag, al groeit dat met 1,5 procent veel trager aan.

In totaal staat er nu ruim 262 miljard euro op Belgische spaarboekjes, tegenover 66,5 miljard euro op de zichtrekeningen. Per euro op een zichtrekening staat er dus vier euro op een spaarrekening.

Dat het bedrag op de Belgische zichtrekeningen een pak sneller stijgt dan dat op spaarboekjes, heeft vooral te maken met de dalende rentevoeten.

"Zichtrekeningen brengen nooit iets op, maar door de lage rentevoeten brengt ook een spaarrekening amper nog iets op. Belgen zijn daardoor minder geneigd om het geld vanop hun zichtrekening over te schrijven naar een spaarboekje", legt VRT-journalist Steven Rombaut uit.

Een tweede verklaring zijn de lage rentevoeten op termijnrekeningen en kasbons. Ook die rentes zijn aanzienlijk verlaagd, waardoor veel mensen ervoor kiezen om hun aflopende producten niet te vernieuwen. Een deel van dat geld komt weer gewoon op de zichtrekening terecht.

Jaarlijkse piek

Uit de statistieken van de Nationale Bank blijkt nog dat de inlagen op de zichtrekeningen traditioneel pieken voor de zomervakantie, met de uitbetaling van het vakantiegeld. Toch is er in vergelijking met vorig jaar sprake van een duidelijke toename met 19 procent.

Opvallend is dat deze trend eigenlijk niet nieuw is: de inlagen op de zichtrekeningen groeiden de afgelopen 15 jaar al sterker dan die op spaarboekjes. Steeds minder Belgen gaan met hun rekening in het rood. Gemiddeld staat er nu 4.785 euro op een zichtrekening met een positief saldo.